Zastanawiasz się nad usunięciem swojego konta na Facebooku? Może ten portal społecznościowy nie jest Ci już potrzebny, uważasz go za stratę czasu lub po prostu z różnych przyczyn chcesz usunąć stare konto i założyć nowe?

W każdym z tych przypadków witryna umożliwia nam to, a cały proces możliwy jest w kilku prostych krokach.

Przed trwałym usunięciem swojego konta polecane jest zalogowanie się i wykonanie kopi swoich informacji (takich jak posty, filmy oraz fotografie), ponieważ w innym wypadku nie będzie można odzyskać żadnych dodanych przez Ciebie treści.

W celu trwałego usunięcia konta należy:
  1. Wejść w opcję ustawień, a następnie przejść do zakładki “Twoje informacje na Facebooku”, która znajduje się po lewej stronie panelu.
  2. Następnie należy kliknąć na “Dezaktywacja i usunięcie”.
  3. Później trzeba wybrać opcję “Usuń konto”, a następnie polecenie “Kontynuuj dezaktywację konta”.
  4. Teraz wystarczy tylko wprowadzić swoje hasło i wybrać kolejno opcję “Kontynuuj” –> “Usuń konto”.

Anulowanie usunięcia konta

Warto pamiętać, że jeżeli od procesu usuwania naszego konta nie minęło jeszcze 30 dni – nadal możliwe jest anulowanie tego procesu.
Jeżeli z jakiegoś powodu chciałbyś jednak nie usuwać swojego konta, warto pamiętać o tej opcji oraz o czasie, który przysługuje nam na cofnięcie podjętej decyzji.
Należy również pamiętać, że cały proces usuwania wszystkich zamieszczonych przez nas treści może potrwać do 90 dni od momentu rozpoczęcia. W tym czasie informacje będą jednak niedostępne dla innych użytkowników portalu Facebook.